Dit lijkt een heel saai stukje tekst te worden over Queen Victoria, de geschiedenis van Groot-Britannië, Bla bla…. Sla het maar over! Of wil je wat weten over haarspelden, en ondertussen wat kleins over Queen Victoria? Lees dan maar fijn verder.

Koningin Victoria van Engeland, zij is sinds kort (al lang overleden) weer in de spotlights met de nieuwste serie: Koningin Victoria op NPO 2 (tijd en datum geven we niet, de serie is namelijk niet zo best). En wat zagen we in de derde aflevering van deze kundig gemaakte kostuumdrama? Wel, niet alleen slecht acteerwerk, maar ook hele mooie jurken, assescoires (peperdure ringen en halskettingen), en niet geheel ontoevallig, in deze pas verschenen aflevering: haarspelden!

Portret van de Britse monarch

Ja, Queen Victoria, voorgangster van Queen Elizabeth 2 die overigens met haar 90- jaar nog steeds de troon met veel enthousiasme beteugelt (Queen Elizabeth 2 dan), droeg haarspelden. En natuurlijk niet zomaar haarspelden: bijzondere haarspelden, met gouden ornamenten en prachtig (zo leek het) geboorduurde goudsvlechten. Duur, sjiek en waarschijnlijk gegeven door haar vele minnaars vanuit de verschillende buitenlandse koningshuizen, forten en regimes.

Uitgelicht: gouden ring

Haarspelden zijn een tijdje uit geweest. Of ze nu in zijn weet niemand, maar ze zijn in ieder geval te koop op de kunstwebsite van particuliere kunstenaars, stoffeerders, knutselaars en ander gespuis: Etsy.

En Etsy is in en populair, en dus zullen haarspelden ook wel enigszins in en populair zijn. Etsy is werkelijk een prachtige plek om betaalbare haarspelden, die niet ten onder doen aan de haarspelden van Queen Victoria (geen grap, néé née), voor een bruiloft of een andere speciale aangelegenheid te kopen. De haarspelden zijn handgemaakt door een ontwerper op Etsy. Sommige zijn van Bladgouds (kosten natuurlijk ietsie meer), en ander hebben een Ceasar- achtige bladvorm. Dat in het haar is natuurlijk een plaatje. Met een prachtig witte bruidsjurk is het natuurlijk nog meer een plaatje.

Queen Victoria deed zelf misschien niet mee aan de continue verkledingspoppenkast waar al haar lakeien en dienstmeisjes wel aan meededen: wel 4 keer op een dag verkleden deze hooggeplaatste damens in dienst van de koningin zich. Voor het ontbijt, de lunch en het diner. En de vierde keer? Misschien wel ergens tussen de lunch en het diner in. Waarom eigenlijk? Wel, alles draaide natuurlijk om pracht en praal! Een leeg leven, wellicht, maar wel veel schoonheid en indruk- makerij. Voordeel: enorm veel prachtig te bezichtigen kledij én haarspelden (ja! ja), nadeel: wat een gezever! Vier keer omkleden op een dag moet werkelijk een lijdensweg geweest zijn voor deze dames. Maar voor de koningin niet.

Tip: zilveren ketting

Hoewel de koningin zelf in veel verschillende outfits ten tonele komt, lijkt het dat zij niet meedoet in deze malaise van kledij gekheid. Zou de koningin aan Yoga en meditatie hebben gedaan? Of zou ze weleens gewoon naar de Hema willen gaan? Daar zijn haarspelden namelijk nogal goedkoop – 5 euro of minder, of ietsie meer. De Hema heeft het, of anders kun je kijken op ikbensieraden.nl, en je kunt ze zelf passen (met spiegel) in de winkel!

De koningin hield van kleine verschillen maken gedurende de loop van de dag: een nieuwe jurk werd natuurlijk wel eens aangetrokken, maar meestal zorgde een miniem verschil al voor een andere aanblik: een ander haarspeldje, een andere coupé, en nog een ander haarspeldje. Bekijk de serie eens, of bezoek de Hema (of Etsy) en beleef hoe iets kleins een verschil kan maken van jewelste!